Eumo wangen, flankstippen en staarttekening?

Voor veel mutaties zijn de standaardeisen uitgebreid en duidelijk omschreven. Dit geldt in mindere mate voor multifactorige mutatiecombinaties. Vooral bij de eumomutatie zijn er nog maar weinig combinaties beschreven in de standaardeisen. Wat vooral onduidelijk is of er wel of geen wangen getoond dienen te worden. Wel of geen flankstippen? Wel of geen staarttekening?


Foto 1 – *klik op een foto voor een grotere weergave

Eumo grijs
Eumo grijze mannen (foto 1) worden gevraagd volgens de standaardeisen met leigrijze wangen, oftewel de wangen hebben dezelfde kleur als de rest van de kop. Met andere woorden, de mannen tonen dus geen wangen zoals bij de gewone grijze. Daarnaast mogen ze geen stippen tonen in de flanken en moet de staart in z’n geheel zwart zijn. Voor de eumo’s die nog niet opgenomen zijn in de standaardeisen is het nogal wisselend wat de wangen, flanken en staart betreft. Daarom hieronder een overzicht van mijn ervaringen met de verschillende eumocombinaties. Misschien kan dit een opzetje zijn voor de in de toekomst op te stellen standaardeisen voor deze combinaties.

Standaardeisen
Opgenomen in de standaardeisen (mannen):

Niet opgenomen in de standaardeisen (mannen):

Opgenomen in de standaardeisen (poppen):

Niet opgenomen in de standaardeisen (poppen):

Oranjeborst, zwartborst en eumo

Foto 2,3,4 – *klik op een foto voor een grotere weergave

Wat opvalt is dat zwartborst de wangen laat tonen bij eumo. Zwartborst is zelfs zo overheersend over eumo dat een zwartborst eumo grijze (foto 2 en 3 zwartborst eumo grijs, foto 4 zwartborst eumo bruin) nagenoeg identiek is aan een zwartborst grijze, uitgezonderd het bevederingsprobleem. De zwartborst eumo grijze lijkt dan ook geen aanwinst voor de vogelhobby. Volgens het meest recente zebravinkenboek werd aangenomen dat de zwartborst eumo grijze veel zou lijken op een gewone eumo grijze. Dit blijkt dus niet waar. Een zwartborst eumo grijze lijkt veel op een zwartborst grijze.


Foto 5,6,7,8 – *klik op een foto voor een grotere weergave

Als we oranjeborst in eumo (foto 5) inkweken, dan krijgen we een vogel zonder wangen, maar met flanken en een driekleurig geblokte staart (foto 6). Deze staart is zelfs aan de onderkant geblokt (foto 7). Bij de man is dit veel intensiever gekleurd dan bij de pop. De pop mist het oranje in de staart (foto 8). Als we dan nog de zwartborstfactor toevoegen, dan krijgen we een oranjeborst zwartborst eumo grijze (foto 9). In deze combinatie is zwartborst minder overheersend, waardoor de eumokenmerken nog steeds goed tot uiting kunnen komen. Groot verschil met een oranjeborst eumo is de wangen die bij deze combi wel aanwezig zijn. Daarnaast zal de vogel overeenkomstig met een oranjeborst zwartborst blackface grijze man in z’n geheel oranje onderlichaam tonen mits vogels met een goed oranjebezit gebruikt worden. De staart is nog steeds driekleurig oranje-zwart-wit geblokt (foto 10), ook de flank bestaat uit kleine streepjes in plaats van stippen zoals bij de oranjeborst zwartborst blackface grijze man. Een oranjeborst eumo grijs split zwartborst (foto 11) toont wel wangen, maar het onderlichaam is niet geheel oranje.


Foto 9,10,11 – *klik op een foto voor een grotere weergave

Tekst, illustraties en copyrights: G.J. Huisman | www.eumo.nl