Oorsprong

De eumo is een mutatie die ontstaan is in Nederland, in de provincie Friesland, om precies te zijn in Stiens, een plaats ten noorden van Leeuwarden. De heer Piet Kars kweekte hier in zijn volières vanaf 1966 zebravinken met zwarte aanslag op het onderlichaam. Na de jeugdrui verdween deze aanslag en zagen ze er weer uit als gewone wildkleur zebravinken. In 1971 lukte het de heer Kars jongen te kweken die ook na de jeugdrui een donker onderlichaam toonden. Deze vogels leken al sterk op de huidige eumo’s. De kastanjebruine wangen ontbraken bij de mannen en helaas waren dit ook de eerste eumo’s die het vederprobleem lieten zien. De eerste eumo’s waren slechte vliegers.

www.eumo.nl_11.09.2014_004

De eerste eumo’s werden nog niet “eumo” genoemd, maar “zwart”. Er werd nog steeds getwijfeld of het wel een nieuwe mutatie betrof. Men dacht dat het overgemelaniseerde zebravinken betrof. Na verloop van tijd kwam het besef dat het wel degelijk een nieuwe mutatie was. Later is besloten om de mutatie eumo te noemen, afgeleid van de benaming eumelanine. Tegenwoordig zou de benaming donkerbuik beter passen, omdat de mutatie het beste te vergelijken is met de donkerbuikmutatie bij zilverbekjes (Lonchura cantans).

De heer Kars is de eerste kweker geweest die deze mutatie op een tentoonstelling heeft laten bewonderen, dit gebeurde in 1973 op C.O.M. wereldshow te Rotterdam.