Veerprobleem

De eumomutatie heeft helaas een probleem met zich meegebracht, het veerprobleem. Dit is een erfelijke afwijking die er voor zorgt dat de haakjes van de veren gemuteerd zijn, waardoor de vogels minder goed kunnen vliegen. Veel kwekers proberen door selectief te kweken de vliegprestaties te verbeteren.  Ook worden forse, lang bevederde, grijze zebravinken ingekweekt waardoor de eumolijn verbeterd. Over het algemeen kunnen de eumo’s tegenwoordig een stuk beter vliegen dan voor de millenniumwisseling. Deels is dit ook te danken aan de verbeterde voeding. Uit ervaring is gebleken dat de koppeling eumo x eumo een negatief effect heeft op de vliegvermogens van de jongen. Daarom wordt deze koppeling afgeraden.Jonge zwartborst eumo grijs man

Oranjeborst bleekrug eumo grijs pop

Ter illustratie ziet u drie foto’s van vleugels van eumo’s. Rechts van een oranjeborst eumo bleekrug grijze pop die prima kan vliegen, midden van een jonge zwartborst eumo grijze man die minder goed kan vliegen.

Het veerprobleem worden vanuit verschillende hoeken bestreden. Zo zijn er dus kwekers die selectief kweken en veel bereiken met goede voeding. Anderen proberen het veerprobleem los te koppelen van het eumogen. Het veerprobleem wordt gezien als aparte mutatie. Men gelooft dat de twee mutaties niet exact op hetzelfde chromosoom liggen, waardoor er in theorie een mogelijkheid zou zijn om het veerprobleem los te koppelen van het eumogen. Als dat lukt, dan kunnen er eumo’s geboren worden zonder veerprobleem. Natuurlijk moeten we hierbij oppassen dat we niet het veerprobleemgen in onze andere kleurslagen kweken.